BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   6Post.com | BMW 6-Series Forum > BMW 6 Series Forum > BMW M6 Forum (F12 / F13)

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-13-2020, 01:02 PM   #1
325_bucks
Captain
74
Rep
711
Posts

Drives: F13 M6 Competition Pack
Join Date: Jan 2013
Location: High Wycombe

iTrader: (1)

Couple of small niggles that I want to sort out and need a little advice

Hi

You may have seen my new F13 in the UK post recently. Iíve been loving the car and have just done a few maintenance items as needed since Iíve had it. But there are 2 items that are bugging me that im not sure where to start.

First is that on a call start, it idles ok for maybe 10 seconds then starts going very lumpy, just a very rough idle, for about 1 minute most, then if I leave it, it settles down again. If I try to drive it during the lumpy idle itís not that easy. After that first start of the day it seems fine.
I have an eventuri intake on it and cold start has been deleted but MAFs have been cleaned throughly and filters are clean etc. Any ideas where I should start diagnosing the issue?
After this lumpiness the idle is generally fine although I suppose you could say there are minor fluctuations that can be heard more than seen on the dial.

Secondly, I find it really hard doing small manoeuvres in the car. I thought it was me just getting used to the way it drives but actually, what I find is that you almost have to build up a few revs before the car moves, so when you eventually do move, the car jumps forward, and it does the same in reverse. Selecting reverse gear gives me a shudder through the box, then also takes a few revs to get going by which time the car jumps because itís like itís engaged the clutch at too high a Rev. If Iím on flat ground and Iím really careful I can move off slowly but otherwise it makes parking or other small slow manoeuvres really difficult.

I have done a full gearbox adaptation and relearn with ISTA but now difference.

Any ideas would be really helpfully

Thanks
Appreciate 0
      10-14-2020, 12:18 AM   #2
M6Roar
Private
34
Rep
75
Posts

Drives: '14 M6GC
Join Date: Apr 2018
Location: Bahrain

iTrader: (0)

when I delete the cold start the same issue happened, try to revert back. I dropped my cold start to 1100RPM.

A light touch to the pedal will engage the clutch, but if you press it more than that the car will rev then clutch will engage.
Appreciate 0
      10-15-2020, 06:39 AM   #3
325_bucks
Captain
74
Rep
711
Posts

Drives: F13 M6 Competition Pack
Join Date: Jan 2013
Location: High Wycombe

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by M6Roar View Post
when I delete the cold start the same issue happened, try to revert back. I dropped my cold start to 1100RPM.

A light touch to the pedal will engage the clutch, but if you press it more than that the car will rev then clutch will engage.

I will try to flash the map with the cold start back on but with a lower rpm and see how it behaves then.

The light touch to the pedal does help in some scenarios but it still find low speed manoeuvring quite tricky a lot of the time, especially when doing something like reverse parallel parking and trying to go back and forward to straighten up. It can be difficult to not slam into the car in front or behind, or snap my passengers neck!
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:45 AM.




6post.com
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST