BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   6Post.com | BMW 6-Series Forum > BMW 6 Series Forum > BMW M6 Forum (F12 / F13)

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-05-2016, 08:14 AM   #1
mjposner
Colonel
mjposner's Avatar
United_States
545
Rep
2,877
Posts

Drives: 2016 650i F12
Join Date: Mar 2011
Location: South Florida

iTrader: (3)

Increased Battery Discharge

I run a lot of extra stuff in my 2013, a hardwired radar/lasr jammer, a sub/amp, a bluetooth obd2, ipod and iphone/snap. I am getting increased battery discharge every a.m. now. Car has original 95 amp battery.

I had this same issue in my M3, dealer will not cover under warranty due to aftermarket stuff (same items).

Car will be 4 years old in August, so I assume battery is closer to dead. Would a 105 amp battery help/make a diffference.

I drive 22 miles to work am, short lunch some days and 22 back, so I may not be fully recharging.

No clock, starting or setting issues.
__________________
Previous BMW: 16 M4, 13 M6; 14 M235i, 12 BMW M3; 11 BMW M3; 08 BMW M3; 08 BMW Z4M; 04 X3; 02 M3 Convertible; 02 M3; 00 M Roadster; 94 325 convertible; 92 325i Convertible; and 85 635csi
My other rides: 1965 Chevrolet Corvair Corsa and 2007 Porsche 911s
My Car Photo Blog: http://carfisheye.blogspot.com/
Appreciate 0
      05-05-2016, 05:16 PM   #2
gandalfthewhite
New Member
1
Rep
18
Posts

Drives: F12 M6 Convertible
Join Date: Jul 2015
Location: SF Bay Area

iTrader: (0)

might be dead and it should not be original battery, it would have already been replaced once under regular maintenance plan (not warranty) at least mine was...otherwise worth trying a new battery, modern cars are hard on batteries especially with additional accessories.
Appreciate 0
      05-05-2016, 09:08 PM   #3
mjposner
Colonel
mjposner's Avatar
United_States
545
Rep
2,877
Posts

Drives: 2016 650i F12
Join Date: Mar 2011
Location: South Florida

iTrader: (3)

While I am the second owner I did speak to original dealer and got full service history, no mention of battery being replaced. I also read that if replaced they did go with 105 amp batteries.
__________________
Previous BMW: 16 M4, 13 M6; 14 M235i, 12 BMW M3; 11 BMW M3; 08 BMW M3; 08 BMW Z4M; 04 X3; 02 M3 Convertible; 02 M3; 00 M Roadster; 94 325 convertible; 92 325i Convertible; and 85 635csi
My other rides: 1965 Chevrolet Corvair Corsa and 2007 Porsche 911s
My Car Photo Blog: http://carfisheye.blogspot.com/
Appreciate 0
      05-06-2016, 08:51 AM   #4
devondragon
Lieutenant
devondragon's Avatar
United_States
142
Rep
427
Posts

Drives: 2019 M5 Competition
Join Date: Oct 2011
Location: Boulder, CO

iTrader: (0)

Garage List
AFAIK (at least on my '14 F13) the updated service interval for battery replacement is every 10k miles (due to unforeseen drain issues due to running the cooling fans extra long due to turbos on top of the engine, etc..... in the M6). So my dealership replaced my battery with a 105 when I hit 10k miles.
Appreciate 0
      05-06-2016, 05:35 PM   #5
mjposner
Colonel
mjposner's Avatar
United_States
545
Rep
2,877
Posts

Drives: 2016 650i F12
Join Date: Mar 2011
Location: South Florida

iTrader: (3)

While I blame the amp/sub install for the issue, I am sure it is close to its end anyway.
__________________
Previous BMW: 16 M4, 13 M6; 14 M235i, 12 BMW M3; 11 BMW M3; 08 BMW M3; 08 BMW Z4M; 04 X3; 02 M3 Convertible; 02 M3; 00 M Roadster; 94 325 convertible; 92 325i Convertible; and 85 635csi
My other rides: 1965 Chevrolet Corvair Corsa and 2007 Porsche 911s
My Car Photo Blog: http://carfisheye.blogspot.com/
Appreciate 0
      05-10-2016, 12:43 AM   #6
Msizzle
Lieutenant
159
Rep
402
Posts

Drives: 2013 M6 Coupe
Join Date: Mar 2015
Location: Long Island, NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mjposner View Post
I run a lot of extra stuff in my 2013, a hardwired radar/lasr jammer, a sub/amp, a bluetooth obd2, ipod and iphone/snap. I am getting increased battery discharge every a.m. now. Car has original 95 amp battery.

I had this same issue in my M3, dealer will not cover under warranty due to aftermarket stuff (same items).

Car will be 4 years old in August, so I assume battery is closer to dead. Would a 105 amp battery help/make a diffference.

I drive 22 miles to work am, short lunch some days and 22 back, so I may not be fully recharging.

No clock, starting or setting issues.
hey its not the amp and the sub, its the bluetooth in the obd, I have the exact same issue when I leave mine plugged in. It always has power to it and just sits there and drains on the battery. I don't know if you daily yours but mine can sit for 3-5 days at a time
Appreciate 0
      05-10-2016, 08:00 AM   #7
mjposner
Colonel
mjposner's Avatar
United_States
545
Rep
2,877
Posts

Drives: 2016 650i F12
Join Date: Mar 2011
Location: South Florida

iTrader: (3)

"hey its not the amp and the sub, its the bluetooth in the obd" That is why I have a bluetooth adapter with an on off switch (Carly). Issue started thew day after amp install. Amp light is on when I pop trunk (though that act could trigger it to wake up so, not sure if it always stays on).
__________________
Previous BMW: 16 M4, 13 M6; 14 M235i, 12 BMW M3; 11 BMW M3; 08 BMW M3; 08 BMW Z4M; 04 X3; 02 M3 Convertible; 02 M3; 00 M Roadster; 94 325 convertible; 92 325i Convertible; and 85 635csi
My other rides: 1965 Chevrolet Corvair Corsa and 2007 Porsche 911s
My Car Photo Blog: http://carfisheye.blogspot.com/
Appreciate 0
      05-12-2016, 07:53 AM   #8
mjposner
Colonel
mjposner's Avatar
United_States
545
Rep
2,877
Posts

Drives: 2016 650i F12
Join Date: Mar 2011
Location: South Florida

iTrader: (3)

Left the trunk open with doors locked and amp stayed on for hours, so that must be the culprit. I am sure the almost four year old 95 amp battery living in Texas and Florida also is an issue.

New battery is $291 plus install.
__________________
Previous BMW: 16 M4, 13 M6; 14 M235i, 12 BMW M3; 11 BMW M3; 08 BMW M3; 08 BMW Z4M; 04 X3; 02 M3 Convertible; 02 M3; 00 M Roadster; 94 325 convertible; 92 325i Convertible; and 85 635csi
My other rides: 1965 Chevrolet Corvair Corsa and 2007 Porsche 911s
My Car Photo Blog: http://carfisheye.blogspot.com/
Appreciate 0
      05-14-2016, 09:55 AM   #9
mjposner
Colonel
mjposner's Avatar
United_States
545
Rep
2,877
Posts

Drives: 2016 650i F12
Join Date: Mar 2011
Location: South Florida

iTrader: (3)

Stereo installer thinks cutoff is toast, will go back in next saturday to check.
__________________
Previous BMW: 16 M4, 13 M6; 14 M235i, 12 BMW M3; 11 BMW M3; 08 BMW M3; 08 BMW Z4M; 04 X3; 02 M3 Convertible; 02 M3; 00 M Roadster; 94 325 convertible; 92 325i Convertible; and 85 635csi
My other rides: 1965 Chevrolet Corvair Corsa and 2007 Porsche 911s
My Car Photo Blog: http://carfisheye.blogspot.com/
Appreciate 0
      05-15-2016, 03:46 PM   #10
gandalfthewhite
New Member
1
Rep
18
Posts

Drives: F12 M6 Convertible
Join Date: Jul 2015
Location: SF Bay Area

iTrader: (0)

sounds like the remote turn on for amp is not connected to correct accessory lead, you need to locate a circuit that turns on/off with car. be sure to check with a meter as many systems in the car will actually stay on for a while after you shut off engine/accessories. ask big brian or someone else who did subs where they tapped in.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Tags
battery

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:10 AM.




6post.com
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST