BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   6Post.com | BMW 6-Series Forum > BMW 6 Series Forum > BMW M6 Forum (F12 / F13)

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-04-2020, 10:55 AM   #1
M6Roar
Private
34
Rep
68
Posts

Drives: '14 M6GC
Join Date: Apr 2018
Location: Bahrain

iTrader: (0)

Problem - appreciate your support

Lately, I have noticed that my car feels a bit sluggish and slow so I did a datalog and it was perfectly fine but when I logged the secondary DME I noticed the targeted boost isn't achieved and I am short by 2 PSI.

Below are logs for Primary & Secondary DMEs'

Primary (passenger side): https://www.bootmod3.net/log?id=5f52...0b4322c6982a03
Secondary (Drivers side): https://www.bootmod3.net/log?id=5f52...90c66a37a890ed

I replaced my charge pipes & the couplings, yet I'm still short 2 PSI.
Appreciate 0
      09-04-2020, 06:47 PM   #2
PerfM5
Lieutenant
PerfM5's Avatar
United_States
87
Rep
520
Posts

Drives: F10 M5 Space, E92 M3 Techno
Join Date: Oct 2013
Location: SoCal

iTrader: (7)

I'm by no means an expert here but I would say you are running extremely lean. Most of my datalogs under load show AFR in the 12's. max I hit is around 15. Your is reaching 19.11. 17 is considered to be catastrophic/dangerously high.
__________________

Last edited by PerfM5; 09-04-2020 at 06:48 PM.. Reason: autocorrect bites again
Appreciate 2
MMMM6GC91.50
M6Roar33.50

      09-04-2020, 11:06 PM   #3
M6Roar
Private
34
Rep
68
Posts

Drives: '14 M6GC
Join Date: Apr 2018
Location: Bahrain

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PerfM5 View Post
I'm by no means an expert here but I would say you are running extremely lean. Most of my datalogs under load show AFR in the 12's. max I hit is around 15. Your is reaching 19.11. 17 is considered to be catastrophic/dangerously high.
Thank you for your input, in fact I am a bit richer. 19.11 is normal for BMW if you are not under WOT or between shift or not pressing the paddle.

Right now I am suspecting either the boost solenoid or the vacuum line from the turbo to the boost solenoid.
Appreciate 0
      09-05-2020, 02:58 PM   #4
Airz
Enlisted Member
11
Rep
45
Posts

Drives: 2015 M6 Sakhir Coupe
Join Date: Jun 2014
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Yeah the AFR during WOT is fine as it hovers around 12.5. A couple things really jump out and those are:
  • Mass air flow HFM readings seem to be really erratic.
  • You have a pretty pronounced dip in relative Air filling around the same area that the Mass air flow goes crazy.

Not sure what is causing that but whatever it is likely causes the boost to fall below target as well.
I wonder if your issue is a dirty/faulty MAF. Does the car have aftermarket filters as I know the oil types can cause issues with the MAFs.

This log is from my car although it's the stage 1 93 OTS it should give you a reference point to help look for odd patterns in your own.

https://www.bootmod3.net/log?id=5f4d...0b430e1cba5860
Appreciate 0
      09-05-2020, 09:51 PM   #5
M6Roar
Private
34
Rep
68
Posts

Drives: '14 M6GC
Join Date: Apr 2018
Location: Bahrain

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Airz View Post
Yeah the AFR during WOT is fine as it hovers around 12.5. A couple things really jump out and those are:
  • Mass air flow HFM readings seem to be really erratic.
  • You have a pretty pronounced dip in relative Air filling around the same area that the Mass air flow goes crazy.

Not sure what is causing that but whatever it is likely causes the boost to fall below target as well.
I wonder if your issue is a dirty/faulty MAF. Does the car have aftermarket filters as I know the oil types can cause issues with the MAFs.

This log is from my car although it's the stage 1 93 OTS it should give you a reference point to help look for odd patterns in your own.

https://www.bootmod3.net/log?id=5f4d...0b430e1cba5860
I am running aFe drop-in dry filter, I will try to clean the MAF sesors today and see if that help. Thanx alot.
Appreciate 0
      09-06-2020, 11:58 AM   #6
M6Roar
Private
34
Rep
68
Posts

Drives: '14 M6GC
Join Date: Apr 2018
Location: Bahrain

iTrader: (0)

Little update MAF cleaning wasn't successful guess I am going to replace them
Appreciate 0
      09-06-2020, 03:40 PM   #7
Airz
Enlisted Member
11
Rep
45
Posts

Drives: 2015 M6 Sakhir Coupe
Join Date: Jun 2014
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

I suggested a MAF issue due to the odd readings and the fact it's easy to try cleaning them but I wouldn't go out a spend a ton of money on new MAFs without being sure it's actually those causing the fault.
Do you have any independent BMW specialists you could take it to so they can run proper diagnostics on it?

You could also try sending the logs to protuningfreaks as it's their OTS tune and they may have seen this sort of thing before.

Last edited by Airz; 09-06-2020 at 03:49 PM..
Appreciate 1
M6Roar33.50

      09-07-2020, 10:31 PM   #8
M6Roar
Private
34
Rep
68
Posts

Drives: '14 M6GC
Join Date: Apr 2018
Location: Bahrain

iTrader: (0)

Will test the wastegate ability to close later tomorrow and I decided to change boost solenoids and MAFs as precaution. Meanwhile I will do a log and share it with PTF team. Thanx Airz
Appreciate 0
      09-08-2020, 12:45 AM   #9
HustlerX5
Private First Class
37
Rep
129
Posts

Drives: 08 E93
Join Date: Sep 2010
Location: So Cal San Fernando

iTrader: (0)

Maybe check your vacuum lines at the rear exhaust? My car felt like crap for the past week after installing a new exhaust, went to go check the vacuums and they were not capped. Car felt very sluggish/slow, all better now.
Appreciate 1
M6Roar33.50

      09-11-2020, 05:01 AM   #10
M6Roar
Private
34
Rep
68
Posts

Drives: '14 M6GC
Join Date: Apr 2018
Location: Bahrain

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by HustlerX5 View Post
Maybe check your vacuum lines at the rear exhaust? My car felt like crap for the past week after installing a new exhaust, went to go check the vacuums and they were not capped. Car felt very sluggish/slow, all better now.
I blocked these on when I did the muffler delete, rechecked them a few days ago and all is perfect.

Last edited by M6Roar; 09-11-2020 at 05:08 AM..
Appreciate 0
      09-11-2020, 05:08 AM   #11
M6Roar
Private
34
Rep
68
Posts

Drives: '14 M6GC
Join Date: Apr 2018
Location: Bahrain

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Airz View Post
I suggested a MAF issue due to the odd readings and the fact it's easy to try cleaning them but I wouldn't go out a spend a ton of money on new MAFs without being sure it's actually those causing the fault.
Do you have any independent BMW specialists you could take it to so they can run proper diagnostics on it?

You could also try sending the logs to protuningfreaks as it's their OTS tune and they may have seen this sort of thing before.
I believe that you might be right, cleaned air filters and swapped the sensors. Boost reach 21 ish, HFM lb/min is much better now was able to reach 35 lb/min (previously max is 32 lb/min), my new flow sensor and boost solenoids will arrive tom. The wastegate is still high compared to bank 1
Appreciate 0
      09-14-2020, 11:56 AM   #12
M6Roar
Private
34
Rep
68
Posts

Drives: '14 M6GC
Join Date: Apr 2018
Location: Bahrain

iTrader: (0)

Finally got an update from BM3, they say its normal for the slave DME to do that. and the sluggish might be due to the high ambient temps in my country.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:36 PM.




6post.com
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST