BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
      02-17-2013, 12:17 AM   #1
southern6er22
Southern6er22
 
Drives: 2012 650i xDrive M Sport Coupe
Join Date: Jan 2012
Location: Alabama

Posts: 832
iTrader: (0)

Garage List
Drivetrain Malfunction... Again!

So, exactly one month later I get the same error and scary as #*%$ trembling feeling throughout the car.

I got out of the car for about 25 minutes around lunchtime today, put it in reverse, rolled back about 3 feet, then all hell broke loose. I got a ding, an engine light, a "drivetrain malfunction" iDrive message, the car switched to neutral, and started vibrating and making a shaky noise. I couldn't change to drive or reverse, so I finally got it in park and killed the engine. I waited a few seconds, restarted it, and it started normally and did fine. I was going to go straight to the dealer, but I called and couldn't get a loaner right away. I had to be back at work in 30 minutes, so I decided to hold off. I'm planning on taking it in tomorrow to see what they say.

The same exact thing happened on January 16th. They attributed it to low power steering fluid, reset the system, and topped it off. No idea if that's what's going on here or if that was a coincidental finding.

This is really getting frustrating. In the last month I've had to bring my car in 3 times with problems! I haven't gotten stranded or anything horrible, so I'm not too irate, but this is getting ridiculous...
southern6er22 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 02:21 AM   #2
neversummer78
Lieutenant
 
neversummer78's Avatar
 
Drives: 2013 650i GC
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles

Posts: 485
iTrader: (0)

Garage List
"started vibrating and making a shaky noise" I got the same this past week, but no error as I quickly power it off. Before it happened, I didn't drive it for about a week, then I start it up and that happened but without putting it into gear yet. I assume that if I put into gear then I would get the same "drivetrain malfunction" error. It was my 1st time getting that, and it has 1800 miles currently. It felt like engine was misfiring or some cylinders were not lit up, and I assume that vibration might come from unbalanced torque from different working cylinders.
__________________
00 323ci blk, 03 S2000 sil, 04 525i sil, 05 X5 beige, 07 328i sil, 08 C350 gray, 10 MCS Conv gray, 10 MCS red, 12 ML350 BT sil, 13 650i GC blue, 12 E350 Wagon 4Matic blk, 14 MCM sil
neversummer78 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 07:22 AM   #3
Bönz
Second Lieutenant
 
Bönz's Avatar
 
Drives: 2012 650i
Join Date: Jan 2012
Location: Michigan

Posts: 266
iTrader: (0)

Southern. I am sure the computer trapped a code. The dealer should know immediately what the problem is or at least which system is causing the trouble. If there is no code stored it means the "malfunction" was a fluke. Perhaps a software glitch.
Bönz is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 08:11 AM   #4
southern6er22
Southern6er22
 
Drives: 2012 650i xDrive M Sport Coupe
Join Date: Jan 2012
Location: Alabama

Posts: 832
iTrader: (0)

Garage List
Hopefully I'll know more Monday.
southern6er22 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 02:58 PM   #5
BMWMilan
First Lieutenant
 
Drives: BMW
Join Date: Jul 2012
Location: Earth

Posts: 304
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by southern6er22 View Post
So, exactly one month later I get the same error and scary as #*%$ trembling feeling throughout the car.

I got out of the car for about 25 minutes around lunchtime today, put it in reverse, rolled back about 3 feet, then all hell broke loose. I got a ding, an engine light, a "drivetrain malfunction" iDrive message, the car switched to neutral, and started vibrating and making a shaky noise. I couldn't change to drive or reverse, so I finally got it in park and killed the engine. I waited a few seconds, restarted it, and it started normally and did fine. I was going to go straight to the dealer, but I called and couldn't get a loaner right away. I had to be back at work in 30 minutes, so I decided to hold off. I'm planning on taking it in tomorrow to see what they say.
This is really unacceptable. The least they could've done is gotten a rental for you.

In any event, keep us posted.
BMWMilan is offline  
0
Reply With Quote
      02-17-2013, 03:46 PM   #6
M6-4KIX
Second Lieutenant
 
Drives: 2012 6 M(pkg) Coupe
Join Date: Oct 2011
Location: Vancouver BC Canada

Posts: 234
iTrader: (0)

Hey Southern.......... is the European delivery looking good for the new M4?? BMW says all upscale individual interior options!!! Let's go!!!
Attached Images
 
M6-4KIX is offline   Canada
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 12:18 AM   #7
southern6er22
Southern6er22
 
Drives: 2012 650i xDrive M Sport Coupe
Join Date: Jan 2012
Location: Alabama

Posts: 832
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by M6-4KIX
Hey Southern.......... is the European delivery looking good for the new M4?? BMW says all upscale individual interior options!!! Let's go!!!
Haha. You're the second person keen to get me outta my 6er. If I didn't love my car so much I might be tempted lol. Even if I did want out of my car, the huge financial hit selling it so soon is enough to make me sick.

I'm just hoping they find an easy fix so I can go back to loving it and not having to visit the dealer thrice a month.
southern6er22 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-18-2013, 12:07 PM   #8
M6-4KIX
Second Lieutenant
 
Drives: 2012 6 M(pkg) Coupe
Join Date: Oct 2011
Location: Vancouver BC Canada

Posts: 234
iTrader: (0)

Almost 600,000 3 series, 1 and Z4 for "Malfunction"!

The cable connectors and a fuse box terminal in the cars can degrade over time, and that can break the electrical connection between the trunk-mounted battery and the fuse box at the front. If that happens, the cars could lose electrical power, causing the engines to stall unexpectedly, the U.S. National Highway Traffic Safety Administration said in documents posted on its website Saturday.

The company says in documents sent to the NHTSA that the problem stems from movement between the battery cable and the fuse box.
M6-4KIX is offline   Canada
0
Reply With Quote
      02-19-2013, 10:02 AM   #9
ctenidae
Private First Class
 
Drives: 2012 650i Coupe- Manual
Join Date: Jan 2012
Location: Connecticut

Posts: 133
iTrader: (0)

Another good reason to drive a stick!

Hope they figure it out for you, though. That's obnoxious.
ctenidae is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-20-2013, 01:42 AM   #10
shap650
Private
 
Drives: 2009 x5 4.8i vermillion red
Join Date: Apr 2012
Location: brooklyn new york

Posts: 65
iTrader: (0)

2012 650i .. Got The Shaking Feeling Also.. It Happens To Me When The Car Is In Drive.. And It Started Shaking Bad . I Turned Car Off.. Turned It On Started Good.. But Then Brought It In For Service With 5800 Miles On It .. Both Turbos Were Replaced And My Injectors ...

Since New Turbos.. Havent Had The Shake..
shap650 is offline  
0
Reply With Quote
      02-22-2013, 06:04 PM   #11
X6DB
Enlisted Member
 
Drives: 2014 650i xDrive
Join Date: May 2010
Location: Albuquerque, NM

Posts: 48
iTrader: (0)

I've had 2 drivetrain malfunctions on my 2013 650i. Both malfunctions were preceded by some major shuddering right after starting the engine. The first time they replaced the fuel pump switch. The second time they replaced two of my fuel injectors. If it happens again they're going to replace my car!!!!
X6DB is offline  
0
Reply With Quote
      03-03-2013, 03:00 PM   #12
neversummer78
Lieutenant
 
neversummer78's Avatar
 
Drives: 2013 650i GC
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles

Posts: 485
iTrader: (0)

Garage List
I just got it this morning while doing Sunday morning spirited driving. It started shaking at around 100 - 120 MPH, 5-6000 RPM, Sport Mode. The warning came shortly after the engine started shaking. I pulled out, stop and start twice, and it didn't go away. I slowly drive onto the freeway and pull out next exit. At traffic light, I shutdown the engine and open the door to simulate complete shutdown. The error went away after I start it back up 3rd time.
Attached Images
 
__________________
00 323ci blk, 03 S2000 sil, 04 525i sil, 05 X5 beige, 07 328i sil, 08 C350 gray, 10 MCS Conv gray, 10 MCS red, 12 ML350 BT sil, 13 650i GC blue, 12 E350 Wagon 4Matic blk, 14 MCM sil
neversummer78 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-03-2013, 03:16 PM   #13
BMWMilan
First Lieutenant
 
Drives: BMW
Join Date: Jul 2012
Location: Earth

Posts: 304
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by neversummer78 View Post
I just got it this morning while doing Sunday morning spirited driving. It started shaking at around 100 - 120 MPH, 5-6000 RPM, Sport Mode. The warning came shortly after the engine started shaking. I pulled out, stop and start twice, and it didn't go away. I slowly drive onto the freeway and pull out next exit. At traffic light, I shutdown the engine and open the door to simulate complete shutdown. The error went away after I start it back up 3rd time.
That sucks.

But I kinda wanna know where one can do 100-120 mph in LA???
BMWMilan is offline  
0
Reply With Quote
      03-03-2013, 03:28 PM   #14
neversummer78
Lieutenant
 
neversummer78's Avatar
 
Drives: 2013 650i GC
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles

Posts: 485
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by ipsedixit View Post
That sucks.

But I kinda wanna know where one can do 100-120 mph in LA???
134/210 freeway, Glendale/Pasadena area But, I try not pushing my luck too hard these days. I did LA - SF 3 - 3.5 hours a few times in my 20s. Now, in my early 30s, I am doing roughly 4 - 4.5 hours.
__________________
00 323ci blk, 03 S2000 sil, 04 525i sil, 05 X5 beige, 07 328i sil, 08 C350 gray, 10 MCS Conv gray, 10 MCS red, 12 ML350 BT sil, 13 650i GC blue, 12 E350 Wagon 4Matic blk, 14 MCM sil
neversummer78 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-03-2013, 05:57 PM   #15
neversummer78
Lieutenant
 
neversummer78's Avatar
 
Drives: 2013 650i GC
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles

Posts: 485
iTrader: (0)

Garage List
Again this afternoon! I was doing 107 MPH, Sport Mode and ding!
Attached Images
  
__________________
00 323ci blk, 03 S2000 sil, 04 525i sil, 05 X5 beige, 07 328i sil, 08 C350 gray, 10 MCS Conv gray, 10 MCS red, 12 ML350 BT sil, 13 650i GC blue, 12 E350 Wagon 4Matic blk, 14 MCM sil
neversummer78 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-04-2013, 12:35 AM   #16
southern6er22
Southern6er22
 
Drives: 2012 650i xDrive M Sport Coupe
Join Date: Jan 2012
Location: Alabama

Posts: 832
iTrader: (0)

Garage List
I'd definitely get it checked. I was concerned when I got the warning when I was backing up at 3 mph. I think I'd ______ myself if it happened at +100!

This seems to be a fairly common error message, but it rarely seems to result from the same underlying cause.
southern6er22 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-04-2013, 01:10 AM   #17
neversummer78
Lieutenant
 
neversummer78's Avatar
 
Drives: 2013 650i GC
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles

Posts: 485
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by southern6er22 View Post
I'd definitely get it checked. I was concerned when I got the warning when I was backing up at 3 mph. I think I'd ______ myself if it happened at +100!

This seems to be a fairly common error message, but it rarely seems to result from the same underlying cause.
I begin to wonder if it has to do with fuel injectors. They might have problem delivering fuel at high RPM and cold weather in my case, so some cylinders went offline which cause that shaking. I guess the dealer will have to figure that out. I will have to drop it off mid March, since I have 2 busy weeks coming up.

I have so much problem with 2012 ML Bluetec last year. After much going back and forth, Mercedes bought it back under lemon law. I hope this is not a repeating theme for 2013.

I was planning to keep this thing for my grand kid, but at this rate it might not make it till then.
__________________
00 323ci blk, 03 S2000 sil, 04 525i sil, 05 X5 beige, 07 328i sil, 08 C350 gray, 10 MCS Conv gray, 10 MCS red, 12 ML350 BT sil, 13 650i GC blue, 12 E350 Wagon 4Matic blk, 14 MCM sil
neversummer78 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-04-2013, 11:19 AM   #18
djsaad1
First Lieutenant
 
Drives: range rover
Join Date: Sep 2012
Location: United States

Posts: 328
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by neversummer78 View Post
I begin to wonder if it has to do with fuel injectors. They might have problem delivering fuel at high RPM and cold weather in my case, so some cylinders went offline which cause that shaking. I guess the dealer will have to figure that out. I will have to drop it off mid March, since I have 2 busy weeks coming up.

I have so much problem with 2012 ML Bluetec last year. After much going back and forth, Mercedes bought it back under lemon law. I hope this is not a repeating theme for 2013.

I was planning to keep this thing for my grand kid, but at this rate it might not make it till then.
Do you think the exhaust flap mod could have anything to do with it?
djsaad1 is offline  
0
Reply With Quote
      03-04-2013, 12:49 PM   #19
neversummer78
Lieutenant
 
neversummer78's Avatar
 
Drives: 2013 650i GC
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles

Posts: 485
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by djsaad1 View Post
Do you think the exhaust flap mod could have anything to do with it?
It is very unlikely, but I will probably undo it before sending it to the dealer.
__________________
00 323ci blk, 03 S2000 sil, 04 525i sil, 05 X5 beige, 07 328i sil, 08 C350 gray, 10 MCS Conv gray, 10 MCS red, 12 ML350 BT sil, 13 650i GC blue, 12 E350 Wagon 4Matic blk, 14 MCM sil
neversummer78 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-04-2013, 06:35 PM   #20
southern6er22
Southern6er22
 
Drives: 2012 650i xDrive M Sport Coupe
Join Date: Jan 2012
Location: Alabama

Posts: 832
iTrader: (0)

Garage List
Those dealers love a good scapegoat
southern6er22 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-04-2013, 07:19 PM   #21
neversummer78
Lieutenant
 
neversummer78's Avatar
 
Drives: 2013 650i GC
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles

Posts: 485
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by southern6er22 View Post
Those dealers love a good scapegoat
Yeap
__________________
00 323ci blk, 03 S2000 sil, 04 525i sil, 05 X5 beige, 07 328i sil, 08 C350 gray, 10 MCS Conv gray, 10 MCS red, 12 ML350 BT sil, 13 650i GC blue, 12 E350 Wagon 4Matic blk, 14 MCM sil
neversummer78 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      03-14-2013, 03:26 PM   #22
tightie
JOSH SHOKRI.
 
tightie's Avatar
 
Drives: 2013 E92 Coupe.
Join Date: Aug 2005
Location: los angeles, california.

Posts: 5,641
iTrader: (7)

Garage List
2008 BMW M3  [3.95]
bmw just did a buy back on my uncles 650 because of this.
__________________
15 YMB F80 M3 | iND Painted Front Reflectors, Painted Side Marker Set, Rear Painted Emblem & Front Grill Surround | Gintani Downpipes | H&R Super Sport Springs | Macht Schnell Stud Conversion Kit + Spacers | JB4
*Track Day/Car Meet: August 24 @ Buttonwillow Raceway
tightie is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:04 PM.




6post.com
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST